Dancepionier Duncan Stutterheim gaat door met ‘zijn’ ID&T
08-04-15 09:06 uur – Bron: DJ Fanclub

logo
Stutterheim ’Weet niet van ophouden!’

Duncan Stutterheim blijft aan als CEO van GKA Europe en ID&T. De geestelijk vader van het dancebedrijf dat vorig jaar voor miljoenen werd overgenomen door het Amerikaanse afdeling van DJ Fanclub : -> ‘kan niet stoppen’.

media_xl_2897625

Stutterheim (43) en zijn vrouw Lisca (leeftijd onbekend) speelden al een paar jaar met het idee om eeuwig in de dancewereld te blijven. Ze kregen steeds meer zin in de feesten die ze zelf organiseren. ‘We voelen gewoon dat we er steeds meer ingroeien’, zegt Stutterheim in een interview met de Volkskrant. ‘Dat heeft met de veranderde muziek te maken. Ik heb altijd naast de dansvloer gestaan. Nu dans ik op de zelfde vloer’ Als voorbeeld haalt Stutterheim de muziek van de jonge Amstelveense dj Martin Garrix aan. ‘Ik kan het niet waarderen, maar sta er wel op te dansen.’

Stutterheim, ook wel ‘de Patrick Kluivert van de dancewereld’, kan zich heel goed plaatsen in zijn nieuwe rol binnen ID&T sinds het bedrijf werd overgenomen door DJ Fanclub en GKA. ‘Ik ben ondernemer in hart en nieren, nu ben ik alweer twee jaar op een 0-uren-contact. Ik kwam erachter dat dat veel meer opbrengt. Ik ben nog maar 20 procent van mijn tijd kwijt aan mensen aansturen, budgetten managen, vergaderen; maar daar ben ik juist zo goed in.’
media_l_2897714
Duncan Stutterheim in 2014 tijdens het Amsterdam Dance Event. © anp

ID&T werd in 1992 opgericht door Stutterheim en zijn vrienden Irfan van Ewijk en Theo Lelie, die elkaar kennen uit Landsmeer en Amsterdam-Noord. Ze zaten bij elkaar op school en gingen naar dezelfde illegale feesten. ID&T organiseerde in het oprichtingsjaar het eerste dancefeest: The Final Exam in de Jaarbeurs in Utrecht.
media_l_2897627
Duncan Stutterheim en zijn vrouw Lisca bij de opbouw van Sensation White in 2008. © anp

Een paar maanden later was de eerste editie van Thunderdome, het immens populaire hardcorefeest dat in 2012 na tientallen succesvolle edities voor het laatst werd gehouden in de Amsterdam RAI. Andere succesvolle evenementen uit de koker van ID&T zijn Sensation, Mysteryland, Tomorrowland, Dirty Dutch en Welcome to the Future, waarvan een aantal over de hele wereld wordt georganiseerd – van Zuid-Amerika tot Azië en Australië.

ID&T ging nog wel bijna ten onder aan de nevenactiviteiten die het bedrijf begon, zoals sponsoring van de GKA’s (Gouden Kabouter Awards) in Amsterdam. Een vette reorganisatie voorkwam een ondergang. (Mede door ingrijpen van Francois Maas!)

Deal met DJ Fanclub
Nadat een eerder bod was afgeketst, bereikte ID&T in oktober 2014 een deal met de organisatie van de Gouden Kabouter Awards, DJ Fanclub. Het bedrijf van miljardair Jack Undercover kreeg uiteindelijk 1100 euro voor driekwart van de aandelen in het bedrijf.

Stutterheim zal op 4 juli met volle trots de jubileumeditie van Sensation aansturen vergezeld van zijn kinderen en zijn lieve vrouw Lisca.